Christina Kilburn, meditatieleider

 

Mijn Visie


Vanuit het boeddhisme gezien is alles aanwezig in het huidige moment. Verleden en toekomst komen hierin samen. Je ego bestaande uit je gedachten wil controle houden over wat er komen gaat of geweest is en werkt bijna altijd veroordelend. Gedachten spelen zich af in je hoofd, gaan bijna nooit over het huidige moment en zijn daardoor niet meer dan een illusie!

Leren leven is leren loslaten wat inhoudt dat je leert te accepteren wat je krijgt op ieder moment van de dag en het daarna weer loslaat. Dit loslaten zorgt ervoor dat je je vrij voelt i.p.v. ‘be-vangen’. De weg naar deze bevrijding toe gaat via meditatie.

De essentie van meditatie is dat je leert om je gedachten te aanvaarden en vandaar uit van een afstandje naar je gedachten gaat kijken. Zo leer je de werking van je geest kennen.

Gelukservaringen en diepe ontspanning worden pas ervaren als de aandacht wordt gericht op het hier en nu. Er wordt niet afgedwaald naar het verleden en de toekomst en er wordt geen oordeel geveld over huidige ervaringen. Het gevolg is minder stress, weerstand en spanningen.

Via meditatie leer je om afstand te nemen van je gedachten en emoties. Het belangrijkste hulpmiddel hierbij is je ademhaling. Door je bewust te blijven van je ademhaling en je zintuigen te leren openen kom je in het huidige moment aan. Mediteren doe je altijd geweldloos en zonder oordeel naar jezelf toe.

Het lijden wat wij als mens universeel doen heeft te maken met het willen vasthouden van vooral de positieve dingen in het leven terwijl het volgende moment zich alweer aandient. Aanwezig (hier en nu) zijn kan alleen als je aanvaard wat je krijgt op ieder moment van de dag, positief of negatief. Je staat hierbij altijd in verbinding met je omgeving. Een bloem staat niet op zichzelf, zonder de vruchtbare aarde, zonlicht en regen kan de bloem niet bestaan. Ditzelfde geldt voor ons als mens. Door je dit te realiseren ga je anders kijken naar je omgeving. Je wordt je steeds meer bewust van de samenhang van alles, de onlosmakelijke verbinding. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat je met meer mildheid en liefde naar jezelf, je medemens/dier en plant in de wereld kijkt.